Koronavirus ja kilpailutoiminta - Kriisit pakottavat löytämään uusia toimintamalleja

27.3.2020


Koronaviruksen harjoittelulle ja kilpailutoiminnalle aiheuttamat hankaluudet horjuttavat toimintaamme, mutta ei todellakaan kaada meitä, jos niin yhdessä päätämme!

Kriisit mahdollistajina

Kriisit - - - ensikosketuksella ne usein aiheuttavat epävarmuudesta ja näköalattomuudesta johtuvaa ahdistusta ja pelkoa - niin tässä koronavirustapauksessakin. Hyvää kriiseissä on se, että ne testaavat järjestelmiämme ja kykyämme reagoida ja toimia (mm. innovaatiot). Ne ohjaavat/pakottavat muuttamaan urautuneita toimintatapoja ja -malleja ja sitä kautta uusien - ja kenties jopa parempien - ratkaisujen löytämiseen.

Pitäisikö kriiseihin suhtautumista muuttaa - ovatko kriisit sittenkin mahdollistajia?

Käsillä uusi mahdollisuus?

Moni pelaaja ja valmentaja on murehtinut kesken jäänyttä kautta - ja edelleen olisi kova halu pelata sekä katsoa kuinka pitkälle rahkeet olisivat sittenkin riittäneet - päätyyn asti...

Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomi ovat päättäneet, että mestaruuksia ei ratkota tältä kaudelta.

Itä-Suomen aluejaosto torstain teams -kokouksessaan päätti, että aiemmin suunnitelmissa ollut ajankohta 6.-7.6.2020 ei sovellu kesken jääneiden minisarjojen pelaamiseen, koska THL:n mukaan koronaviruspandemian oletettu huippu ajoittuu toukokuun loppuun. Aluejaosto päätti siirtää lopputurnaukset pelattaviksi 15.8.2020 (F- ja D-ikäiset) ja 16.8.2020 (E-ikäiset), mikäli koronavirustilanne sen sallii.

Pohjois-Suomen aluejaosto seurasi päätöksissään Itä-Suomea ja päätti pelata junioreiden lopputurnaukset 8.-9.8.

Päätöksen toivotut ja odotetut vaikutukset

Aluejaoston tekemä päätös on sekä: 

  1. terveyden turvaamista ja edistämistä, että
  2. urheilullinen päätös

Terveyden näkökulmasta tällä päätöksellä emme riskeeraa urheilijoiden, valmentajien, seuratoimijoiden sekä katsojien - yhteisömme terveyttä. Suunnitellun ja ohjelmoidun kesäharjoittelujakson itsenäisesti ja aktiivisesti toteutettuna edistää urheilijoiden terveyttä ja valmiuksia uuteen harjoittelu- ja kilpailukauteen.

Urheilullisesta näkökulmasta se, että joukkueiden paremmuus ratkaistaan pelaamalla, on nimenomaan urheilullinen päätös. Nyt tehty  päätös voi urhelullisesti olla jopa erinomainen, sillä nyt, jos koskaan, kesäharjoittelulla yht'äkkiä onkin merkitystä kun pelataan mestaruuksista - eikö vain?! 

Elokuu sitten näyttää, ketkä tämän mahdollisuuden ovat huomioineet ja hyödyntäneet...ja menohan jatkuu kovana heti uuden kauden alussa!

Suunnittele ja ohjelmoi - valmenna etänä

Lopputurnauksen ajoittuminen elokuun puoleenväliin, juuri ennen uuden kauden alkamista, toivottavasti johtaa pelaajien aktiiviseen harjoitteluun ja itsenäiseen harjoitteluun valmentajan laatiman kesäharjoittelusuunnitelman pohjalta. Valmentajana halutessasi löydät kyllä keinot ja menetelmät motivoida ja tukea urheilijoitasi sekä valmentaa heitä etäyhteydellä (sitouttaa harjoitteluun). Seurantaa voit tehdä vaikka urheilijoillesi jaettavilla harjoituspäiväkirjalla.

Onnistuessasi pelaajasi ovat todella hyvässä kunnossa lopputurnauksissa!

Harjoitus- ja kilpailukausi 2020-21

Toinen näkökulma päätöksen vaikutuksiin on edessä oleva kausi. Mikäli pelaajilla ja valmennuksella nälkää riittää, lopputurnauksien sijoittaminen elokuulle todellakin tuo pelaajat jopa paremmassa kunnossa pelikentille, kuin mitä kauden päättyessä. Tätähän me urheiluvalmennuksessa haemme - pelaajien yksilöllistä kehittymistä taidollisesti, fyysisesti ja psyykkisesti edelliseen kauteen verrattuna.

Lentopalloliiton valmentajakoulutukset

Lentopalloliitto tarjoaa tällä hetkellä monipuolisia verkkokoulutuksia - maksutta. Tutki koulutustarjontaa ja valitse itsellesi tarpeellinen koulutus ja ilmoittaudu. Löydät kaikki Lentopalloliiton valmentajakoulutukset www.suomisport.fi, Hae tapahtumia, Lentopallo, verkkokoulutukset... Siitä se lähtee!

I-Tason valmentajakoulutus samassa yhteydessä

Aluepäälliköt suunnittelevat viikonlopun niin, että lopputurnauksia hyödynnetään I-Tason valmentajakoulutuksessa eri tavoin. On mahdollista, että lopputurnauksissa pelaavien joukkueiden valmentajia on sekä koulutuksessa että turnauksessa - muodostuu eri tyyppiset, yksilölliset hyödyntämismahdollisuudet.

Emme pakota osallistumaan...

Turnauksien ohjelmat päivitetään sarjanhoitajan tekemän suunnitelman mukaisiksi. Joukkueilla on mahdollisuus perua osallistumisensa ilman sanktioita. Toivomme kuitenkin toisenlaista ratkaisua.

Kausi 2020-2021

Lisätietoa tulevasta kaudesta 

Lentopalloterveisin,

Itä-Suomen aluejaosto