Itä-Suomi Cup

Itä-Suomi Cup

Itä-Suomi Cup on Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Keski-Suomen maakuntien tapahtuma, jonka toteutuspaikka vuosittain kiertää näiden maakuntien välillä.

Itä-Suomi Cup on toiminta- ja ajatusmalliltaan hieman vastaava kuin Lentopalloliiton Alue-SM -turnaus. Turnauksessa pelaavat sillä hetkellä potentiaalisimmat, taitavimmat ja motivoituneimmat pelaajat.

Joukkueita valmentavat valmentajat, jotka ovat usein myös aluevalmennusjärjestelmässä mukana. Kukin valmentaja valmentaa sen maakunnan joukkuetta, jossa hänen asuinpaikkansa on.

Tapahtuman tarkoitus ja tavoite 

Tapahtuman tarkoitukset ja tavoitteet ovat moninaiset ja niiden vaikutukset voivat olla yhtälailla moninaiset: 

  • tarjota pelaajille kilpailukauden päätteeksi kilpailullinen huipentuma, jossa pelaajat pääsevät pelaamaan maakuntansa sillä hetkellä parhaiden pelaajien kanssa
    • kauden aikana pelaajat ovat kehittyneet valtavasti ja näitä taitoja on kiva päästä testaamaan muiden maakuntien parhaita pelaajia vastaan
  • lisätä pelaajien innostusta ja motivaatiota harjoittelemaan ja pelaamaan
  • opettaa pelaajia toimimaan vieraiden pelaajien kanssa ja valmennuksen johdolla
  • innostaa pelaajia ja valmentajia mukaan edessä oleville aluevalmennusleireille
  • luoda valmennuksesta kiinnostuneille valmentajille mahdollisuuksia valmentaa maakuntansa sillä hetkellä parhaiden, motivoituneiden ja potentiaalisten lentopalloilijoiden kanssa
  • innostaa ja motivoida valmentajia jatkamaan ja kehittymään valmennuksen parissa.

On hyvä tiedostaa, että kaikki pelaajat eivät mahdu/pääse pelaamaan aluejoukkueissa - Itä-Suomi Cup tarjoaa mahdollisuuden päästä pelaamaan maakuntansa E-C-ikäluokan parhaiden pelaajien kanssa yhdessä.

Kenelle?

Tapahtumassa ovat perinteisesti pelanneet D-C-juniorit tytöissä ja pojissa. Vuonna 2020 ensimmäistä kertaa Itä-Suomi Cupin historiassa mukaan pääsevät myös E-juniorit.

Jokainen maakunta voi tuoda tulleessaan kaksi joukkuetta/ikäluokka tytöissä ja pojissa. Parhaassa tapauksessa turnauksessa pelaa 12 joukkuetta/maakunta, 48 joukkuetta koko turnauksessa - pelaajia ja valmentajia lähes 400!

Itä-Suomi Cupin ikäluokat 2020

IkäluokkaSyntymävuosi
E2009-2010
D2007-2008
C2005-2006
  

Järjestelyoikeudet

Itä-Suomi Cup'in tapahtumapaikka ja järjestelyoikeus vaihtuu vuosittain. Kuten yllä olevan joukkuemääräkin kertoo, edellytetään turnausjärjestäjältä erinomaisia olosuhteita tapahtuman toteuttamiseksi. Olosuhteiden lisäksi järjestelyvastuisiin sisältyy mm. ruokailun järjestäminen.

Itä-Suomi Cupi -kierto

2020Pohjois-Savo, Puijo Wolley Juniorit, Kuopio
2021Etelä-savo
2022Pohjois-Karjala
2023Keski-Suomi
  

Tapahtuma on mahdollista toteuttaa myös useamman seuran välisellä yhteistyöllä. Oleellista on se, että ottelupaikat ovat mahdollisimman lähellä toisiaan, jos eivät samassa hallissa (logistiset ja taloudelliset haasteet). 

Itä-Suomi Cup'ista on aina vastannut aluepäällikkö (tällä hetkellä Pertti Kulluvaara, pertti.kulluvaara@lentopalloliitto.fi) ja järjestelyoikeutta haetaan suoraan häneltä.

Kustannukset

Itä-Suomi Cup'in salikustannuksista on vastannut järjestelyvuorossa oleva maakunta - nykyisin Itä-Suomen Lentopallon Aluejaosto. Keski-Suomi vastaa omalla järjestelyvuorollaan kustannuksista itse.